Eğitim iş Sendikası, Milli Eğitim Bakanlığı MEB'e gönderdiği resmi yazı ile, bakanlık tarafından norm kadro fazlası öğretmenlere yönelik olarak uygulanan resen öğretmen atamalarının iptal edilmesi, alan dışı öğretmen görev indirilmesinden vazgeçilmesi ve oluşabilecek hukuki süreçlerin önüne geçilmesi talep edildi. Sendikanın yazısı şöyle:
Sayı: 400/410/
Konu: Özel Eğitim Okullarına Öğretmen Görevlendirme
Sendikamıza iletilen bilgilerden, bazı illerde özel eğitim okullarına alan dışından ve eğitim programı katılımı dahi aranmaksızın resen öğretmen görevlendirmesi yapıldığı anlaşılmaktadır.
Bilindiği üzere, öğretmenlerin nitelikleri ve seçimi 10.10.2024 tarihli ve 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanununda düzenlenmiştir. Kanunun ''Öğretmenlerin nitelikleri ve seçimi'' başlıklı 7 nci maddesinde;
'' (1) Öğretmenlik; genel kültür, özel alan eğitimi ve öğretmenlik meslek bilgisi bakımından hazırlığı gerektiren özel bir ihtisas mesleğidir.
(2) Öğretmen olarak istihdam edilecekler, öğretmenlik mesleğine kaynak teşkil eden en az lisans düzeyinde yükseköğretim programlarından veya bunlara denkliği kabul edilen yurt dışı yükseköğretim programlarından mezun olan ve hazırlık eğitiminde başarılı olanlar arasından seçilir.
(3) Öğretmen olarak istihdam edileceklerde genel kültür, özel alan eğitimi ve öğretmenlik meslek bilgisi bakımından aranacak nitelikler ile öğretmenlik alanlarına kaynak teşkil edecek yükseköğretim programları, söz konusu nitelikler esas alınarak Bakanlıkça belirlenir.''
hükmüne yer verilmiştir.
Bakanlık bu düzenleme yetkisini Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı eliyle kullanmış olup, Kurulun Mart 2014 tarihli ve 2678 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan 20.02.2014 tarihli ve 9 sayılı Kararında, ''Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları'' belirlenmiştir.
9 sayılı Kararın 62 Nolu sırasında ''Özel Eğitim'' alanına hangi yükseköğretim programı/fakülte mezunlarının atanabileceği sayma yoluyla belirtilmiştir. Bu fakülte/bölümler şunlardır:
1) Özel Eğitim Öğretmenliği,
2) Özel Eğitim Bölümü,
3) Zihin Engelliler Öğretmenliği,
4) Görme Engelliler Öğretmenliği,
5) İşitme Engelliler Öğretmenliği.
9 sayılı Kararın Geçici 6 ve 8 inci maddelerinde ise istisnai durumlar düzenlenmiştir:
''Geçici Madde 6 - (1) Özel eğitim alanında, öğretmen ihtiyacının karar eki çizelgede kaynak gösterilen yükseköğretim programı mezunlarınca karşılanamaması durumunda, bu alana eğitim fakültesi mezunu olup "Özel Eğitim, Görme Engellilerin Eğitimi, İşitme Engelliler Eğitimi, Otizm Spektrum Bozukluğu Eğitimi ile Zihin/Zihinsel Engellilerin Eğitimi" tezli yüksek lisans veya doktora programları mezunları atanırlar.'',
''Geçici Madde 8 - (1) Sınıf öğretmeni olarak görev yapmakta iken 540 saatlik "Zihin Engelliler Sınıfı Öğretmenliği Eğitimi Programı"nı başarıyla tamamlayanların Zihin Engelliler Sınıfı Alanına, öğretmen olarak görev yapmakta iken 90 saatlik "Teknoloji ve Tasarım Öğretmenliği Eğitim Programı"nı başarıyla tamamlayanların Teknoloji ve Tasarım Alanına eğitim kurumlarının ihtiyacına göre alan değişikliği yapılabilir.
(2) Bu kapsamda düzenlenecek olan eğitim programının içeriği, yöntemi, uygulama esasları, başlama ve bitiş tarihleri, Personel Genel Müdürlüğü ile Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü koordinesinde belirlenir''.
Diğer yandan, Özel Öğretim Kurumlarında Uygulanan Destek Eğitim Programları ve Modüllerine Yönelik Destek Eğitimi Verecek Personele İlişkin Çizelgede de, alan dışından öğretmen görevlendirilmediği görülmektedir. Dahası sınıf öğretmenleri bakımından da eğitim programını tamamlamayanların da görevlendirildikleri anlaşılmaktadır.
Görüleceği üzere, ilgili mevzuat özel eğitim okullarına alan dışından atama/görevlendirme yapılmasına cevaz vermediği gibi, resen görevlendirme zorlama bir işlem olduğundan ''angarya-mobbing'' oluşturacağı da açıktır. Bunun yanı sıra söz konusu bu işlemler 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 13. Maddesinde yer alan "bilimsellik" ve 14. Maddesinde yer alan "planlılık" ilkelerine açıkça aykırılık oluşturmaktadır. Bu suretle özel bir uzmanlık gerektiren bu alanda yapılan görevlendirmeler öğretmenlerin mağduriyetine sebep olacağı gibi öğrencilerin de durumlarına özgü nitelikli eğitim alma hakkının ihlali niteliğinde olacağından Anayasa'nın 42. Maddesinin de ihlaline sebebiyet verecektir.
Bu nedenle ve hukuki ihtilaflara yol açılmaması bakımından özel eğitim okullarına alan dışından resen görevlendirme yapılmaması ve yapılan görevlendirmelerin iptal edilmesi ile yapılan işlem sonucundan bilgi verilmesi hususunda, gereğini talep ederiz.