Menü Eğitim Sitesi, Öğretmen Haber Sitesi, Öğretmenler Bilgi Sitesi
Tarih: 26.03.2026 00:50
Mart 2026 Seminer Ödemeleri: Hangi Branşa Kaç Saat Ek Ders Yazılacak?

Mart 2026 Seminer Ödemeleri: Hangi Branşa Kaç Saat Ek Ders Yazılacak?

Facebook Twitter Linked-in

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapan yüz binlerce öğretmen için Mart ayı ara tatil seminerleri sona erdi ancak yankıları dinmek bilmiyor! Online olarak tamamlanan mesleki çalışma programının ardından, ek ders ücretlerinin hesaplanmasında "12 saat mi yoksa 15 saat mi?" tartışması fitili ateşledi. Bazı okul yönetimlerinin 4 gün üzerinden yaptığı hesaplamalar, öğretmenlerin hak kaybı yaşamasına mı neden olacak? 22 Mart gecesi kapanan sistem sonrası, takvimdeki resmi tatil ve hafta sonu detayları ödeme dengelerini nasıl değiştirdi? Saatlik 193 TL üzerinden yapılan hesaplamada toplam 2 bin 895 TL'lik o kritik rakama ulaşmak için MEBBİS modülünde neye bakılması gerekiyor? Eksik yatan ücretler için itiraz süreci nasıl işleyecek? Eğitimin mutfağındaki en sıcak gündem olan seminer ödemelerinin tüm teknik ayrıntıları ve "hak kaybı" uyarısı içeren detaylı analizimiz haberimizde...

Öğretmenlerin Gözü Kulağı Ek Ders Bordrolarında: Mart Seminer Ücreti 15 Saat mi Yatacak?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) kadrolarında eğitim meşalesini taşıyan öğretmenler, yoğun bir eğitim-öğretim döneminin ardından ara tatil kapsamında online mesleki çalışmalarını başarıyla tamamladı. 22 Mart 2026 Pazar gecesi itibarıyla dijital platformlar üzerinden erişime kapatılan seminer programı, beraberinde ciddi bir "ek ders hesaplama" tartışmasını getirdi. Sahada okul idarecileri ile öğretmenler arasında farklı yorumlanan ödeme takvimi, 12 saat ve 15 saat seçenekleri arasında gidip geliyor.

Takvimdeki "Bayram" ve "Online Süreç" Detayı Dengeleri Değiştirdi

Resmi takvime göre mesleki çalışmalar 16-19 Mart tarihleri arasında planlanmıştı. Ancak 20 Mart Cuma gününün resmi tatil (Bayram) kapsamına alınması, birçok okul yönetiminin ödemeleri sadece fiili çalışma yapılan 4 gün üzerinden, yani toplam 12 saat (4 gün x 3 saat) olarak hesaplamasına neden oldu. Öte yandan, seminerlerin online platform üzerinden yürütülmesi ve hafta sonunu da kapsayacak şekilde 22 Mart'a kadar erişilebilir olması, "15 saatlik tam ödeme" görüşünü güçlendirdi.

15 Saatlik Hesaplama: Toplamda 2 Bin 895 TL Ödeme Bekleniyor

Eğitim camiasındaki genel beklenti ve öne çıkan hukuki yorumlar, online seminer sürecinin bir bütün olarak değerlendirilmesi yönünde. Bu görüşe göre, mesleki çalışma programını eksiksiz bitiren öğretmenlere günlük 3 saatten toplam 5 iş günü karşılığı olan 15 saatlik ek ders ücreti tahakkuk ettirilmeli. Güncel ek ders birim ücretinin 193 TL olduğu 2026 Mart döneminde, 15 saatlik ödeme alan bir öğretmenin hesabına net 2.895 TL yatması öngörülüyor. 12 saatlik hesaplamada ise bu tutar 2.316 TL'ye düşerek yaklaşık 580 TL'lik bir fark yaratıyor.

MEBBİS Modülü ve Hak Kaybı Uyarısı

Öğretmenlerin herhangi bir mağduriyet yaşamaması adına MEBBİS (Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri) üzerindeki ek ders modülünü düzenli kontrol etmeleri hayati önem taşıyor. Okul müdürlükleri tarafından yapılan veri girişlerinde, online çalışmaların tamamlanma durumu baz alınarak 15 saatlik girişin yapılıp yapılmadığı teyit edilmeli. Yanlış veya eksik girilen veriler, ay sonu bordrosuna düşük ücret olarak yansıyacağı için, hatalı işlemlere karşı ilgili okul müdürlüklerine yazılı veya sözlü bilgilendirme yapılması tavsiye ediliyor.

İşlemler Vaktinde Yetişmeli

Seminer ücretlerinin Nisan ayının ilk haftasındaki ek ders ödemelerine yetişebilmesi için idari sürecin hızlı işlemesi gerekiyor. Online sistemi vaktinde bitiren her eğitimcinin, emeğinin karşılığını tam ve eksiksiz alması çalışma barışı açısından kritik bir eşik olarak görülüyor. Bakanlıktan konuya ilişkin gelmesi muhtemel bir "görüş yazısı" veya "resmi açıklama", sahadaki 12-15 saat karmaşasını tamamen sonlandırabilir.

Temmuz Zammı Beklentileri ve Ek Ders Rehberi

Öğretmenlerin ay sonu bordrolarında temel maaş kadar belirleyici olan ek ders kalemleri, 2026 yılının ikinci yarısında yeni bir boyut kazanıyor. İşte Temmuz zammı tahminleri ve özel görevlerin ücret katsayılarına dair bilinmesi gerekenler:

1. Temmuz 2026: Ek Ders Ücretlerinde Beklenen Artış

Mevcut ekonomik veriler ve enflasyon farkı tahminleri ışığında, Temmuz ayında memur maaş katsayısındaki artışın ek ders ücretlerine doğrudan yansıması bekleniyor.

Tahmini Zam Oranı: 2026 yılının ilk 6 aylık enflasyon verileri netleşmemekle birlikte, kulislerde konuşulan %15 ile %18 arasındaki artış, ek ders saat ücretini de yukarı taşıyacak.

Yeni Rakamlar: Şu an 193 TL olan birim ücretin, Temmuz zammıyla birlikte 220 TL ile 230 TL bandına yükselmesi öngörülüyor.

2. Nöbet ve Destek Eğitim Odası Ücret Hesaplama

Her ek ders görevi aynı katsayı ile ödenmez. İşte öğretmenlerin en çok yararlandığı iki özel kalem:

Nöbet Ücreti (3 Saat): Haftada bir gün tutulan nöbet görevi karşılığında öğretmenlere 3 saat ek ders ödenir. Ayda ortalama 4 nöbet tutan bir öğretmen, sadece bu görevden yaklaşık 2.316 TL (mevcut rakamlarla) ek gelir elde eder.

Destek Eğitim Odası (%25 Fazla): Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere verilen dersler, normal ek ders ücretinin %25 fazlasıyla ödenir. Bu da ders saati başına yaklaşık 241 TL ödeme alınması anlamına gelir.

Editörün Notu: Emeğin Hakkı Dijitalde De Aynıdır

Değerli öğretmen arkadaşlarımız; tatil döneminde bile ekran başında mesleki gelişiminize vakit ayırarak kendinizi güncellediniz. Seminerlerin online olması, harcanan emeğin değerinden bir şey eksiltmez. Bu süreçte 12 saat mi yoksa 15 saat mi sorusu, sadece bir rakam değil, emeğe duyulan saygının da bir göstergesidir. Takvimdeki bayram boşlukları veya sistemsel tarihler, sizin özlük haklarınızı kısıtlamamalıdır. Lütfen MEBBİS girişlerinizi dikkatle takip edin; hakkınız olan her kuruş, yarının nesillerini yetiştirirken sizin en büyük motivasyon kaynağınız olacaktır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —