Eğitim

Ali Yalçın’dan hükümete eleştiri memur maaşlarına zam açıklaması

Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’dan hükümete eleştiri ve memur maaşlarına zam açıklaması

Abone Ol

Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, hükümetin enflasyonu düşürmek için uyguladığı sıkı para politikasını eleştirerek memur maaşlarına zam yapılmasını istedi. Çalışanların, Kamu görevlilerinin gelirlerinin düşürülmesi ve harcamalarının azaltılması politikasının enflasyonu düşürme de işe yaramadığını belirten genel başkan Ali Yalçın, sosyal medya hesabı üzerinden şu açıklamayı yaptı:

Enflasyon Gündemimizden Çıkmalı, Alım Gücü Düşüşü Engellenmelidir

2024 Mart ayı enflasyon oranı %3,16 yıllık enflasyon %68,50 olarak açıklandı. 3 aylık enflasyon %15,06 gerçekleşti. Kamu İşveren Heyeti’nin teklifi ve Hakem Kurulu’nun tescili sonrası kamu görevlilerine yapılan %15 oranındaki artış, ilk üç ayda enflasyon karşısında erimiş oldu.

Memur-Sen olarak, 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde piyasanın gerçeklerini ve enflasyon beklentisine dair gerekçeleri açıkça yansıtarak; gerek Kamu İşveren Heyeti’ne gerekse de Hakem Kurulu’na ilettik. Hakem Kurulu, ismi ve kuruluş gerekçesi itibariyle enflasyona dair beklenti ve tahminleri adil ve makul bir seviyede yorumlayabilseydi kararları tartışılmayacak, alım gücüne yapmış olduğu katkı kamu görevlileri tarafından takdir edilecekti. Maalesef enflasyon artışı ve alım gücünde yaşanan düşüş, Memur-Sen’in tekliflerinin ve tepkilerinin haklılığını ispatlıyor.  

Özellikle yılbaşı itibariyle maaş/ücretlere yapılan artıştan daha fazlası mal ve hizmetlere yansımış, Şubat-Mart ayı itibariyle de emtia, kira ve zorunlu harcamalara yansıyan fiyat artışı daha da hissedilir hale gelmiştir.

Para ve maliye politikası tarafında gerçekleştirilen sıkılaşma politikaları henüz piyasalara ve sabit ücretlilerimizin gelirlerine yansımadı. Fiyat artışlarında oluşan süreklilik, geleceğe dair ihtiyaçların bugünden temin edilmesini ve talep tarafında artışı destekliyor. Bu döngü içerisinde alım gücü düşüyor, fiyat artışları ise devam ediyor. Bütün sabit gelirliler için en önemli ve öncelikli konu; fiyat istikrarının sağlanması, enflasyon rakamlarının tek haneye düşürülmesidir.

Gelir Dağılımında Adalet İçin Vergide Adalet Sağlanmalıdır

Vergi yükü içerisinde; dolaysız vergi %30’lara, dolaylı vergi %70’lere kadar yükselmiş durumdadır. Vergi yükündeki adaletin sağlanması, gelir dağılımında hakkaniyetin tesisine destek olacaktır. Vergi gelirlerinin, kamu görevlilerimiz başta olmak üzere sabit gelirliye daha fazla yük oluşturmasına müsaade edilmemeli, çok kazanandan çok, az kazanandan az vergilendirme politikası hayata geçirilmelidir.

Alın Terine Verilen Haktan, Emeğin Ücretinden Enflasyon Yükselmez, Enflasyonu İndirmek; Emeğin Hakkından, Alın Terinin Karşılığından Kısmakla Sağlanmaz

Özellikle son dönemlerde sabit gelirlilere ve kamu görevlilerimize yönelik ifade edilen “tasarruf-tedbir-kısıtlama” mesajları, enflasyonu indirmeye ya da fiyat artış hızını yavaşlatmaya yönelik gerçekçi ve kabul edilebilir bir açıklama değildir. 

Kamu görevlilerimiz başta olmak üzere sabit gelirlilerin alım gücünü azaltarak ve harcamalarını engelleyerek enflasyonun düşmeyeceği görülmeli, bu beyanlardan vazgeçilmeli; personel istihdamı ya da personel harcaması kısıtlaması ile enflasyonun indirilemeyeceği bilinmelidir.

{ "vars": { "account": "G-MPYKXW0MJX" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }